Home / ogólne / CIASTKA BEZ PIECZENIA

CIASTKA BEZ PIECZENIA

Autorski przepis na przepyszne ciasteczka autorstwa Jadwigi Siwiec. Niezwykle smaczne i bardzo zdrowe 🙂

Składniki

  • 2-3 banany bardzo dojrzałe
  • 15 daktyli
  • ½ słoiczka kwaśnego dżemu (powidła)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 szklanka płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
  • 1 szklanka orzechów (używamy dowolnych ulubionych orzechów – posiekać)
  • 1 szklanka bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, śliwki, figi itp.(większe pokroić)
  • szklanka (słonecznik łuskany, pestki dyni, sezam, itp.)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (najlepsza Wawel)
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 3 łyżki masła orzechowego

Można dodać dodatkowo np.: migdały, siemię lniane, płatki jaglane, skórki kandyzowane z pomarańczy, kokos, amarantus,  itp.

Polewa

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 5 łyżek śmietany – 30%

Przygotowanie                                                       

  • W misce rozgnieść banany za pomocą widelca lub blendera.
  • Daktyle miksujemy na pastę z dodatkiem 4-8 łyżek wody (można je najpierw namoczyć ).
  • Zmielić (można w blenderze) – część: płatków owsianych, słonecznika, pestek dyni, orzechów.
  • W dużej misce wymieszać:  płatki owsiane, bakalie, posiekane orzechy, czekoladę i resztę suchych składników.
  • Masło i masło orzechowe podgrzać. Dodać dżem, banany, kakao, miód – wymieszać.
  • Połączyć i wymieszać wszystkie składniki na zbitą, jednolitą i elastyczną masę, którą wałkujemy na papierze do pieczenia (nie klei się) (ja rozkładam łyżką i wygładzam).
  • Formujemy kwadrat lub prostokąt z całej masy. (wysokość około 1,5 -2 cm). Jeśli masa za bardzo się rozpada  to trzeba dodać trochę dżemu lub banana, jeśli zbyt rzadka to dodajemy więcej płatków.

Polewa

  • Czekoladę łamiemy i wraz ze śmietaną podgrzewamy na średnim ogniu do roztopienia.
  • Czekoladą smarujemy masę i wkładamy do lodówki. Jak wszystko stężeje kroimy na dowolne równe kawałki.
  • Przechowywać w lodówce.

Opcjonalnie można dodać: chili, olejek migdałowy, lub rumowy, wanilię, imbir, przyprawę do piernika itp.

Ostatnio dodałam kilka łyżek maku (z puszki jak na makowiec).

Ja najczęściej daję to co mam i ile mam, dlatego każda porcja ciastek jest inna. Ciastka można mrozić.

SMACZNEGO!

| Średnia ocena
5 na 5 gwiazdek. 2 głosów.

One comment

  1. Czy można zamówić takie ciastka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *